НОВИНИ
ПЛАМЕН АЛЕКСИЕВ БЕШЕ ЧАСТ ОТ ТЪРЖЕСТВАТА ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА КЮСТЕНДИЛ
27.01.2020

Кметът на Община Радомир Пламен Алексиев беше част от тържествата по случай 142-та годишнина от Освобождението на Кюстендил от турско робство. Визитата на кмета беше по покана на дружество “Традиция”. На събитието присъстваха още и управителят на регионален клуб “Традиция” в Радомир и общински съветник в местния парламент Иличо Йорданов, както и представители на организацията от София и Благоевград.

Част от тържествата беше изложба на оръжейни експонати – пушки, саби и револвери, използвани от руските и турските войски, както и от българските опълченци. По-интересните експонати бяха пушки “Бердана” и револвери “Смит и Уесън”. Колекцията е частна и принадлежи на Петър Димитров, който я е събирал в продължение на 30 години.

На честването можеше да бъде видяно още красиво ръчно извезано копие на Самарското знаме, дело на най-добрите радомирски майстори. Както е известно, Самарското знаме е светиня за Радомир и остава в града до 1910 г., след което е иззето от тогавашното Министерство на войната и се превръща в музеен експонат. 

“Да съхраняваме националните традиции и родовата ни памет е наш дълг, чест, отговорност и мисия, насочена към идните поколения”, заяви Пламен Алексиев по повод честването.

По време на събитието тържествено положиха клетва и нови членове на клуб “Традиция” в Кюстендил. Представителите на клубовете изразиха намерения да участват във възстановки, които ще се пресъздават различни събития от историята на България. Те изразиха надежда, че към тяхната кауза ще се присъединят повече млади  патриотично настроени хора.  

ПРОВЕРКА НА ЗАДЪЛЖЕНИЯ
ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ
ЕЛЕКТРОННИ АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ НА ОБЩИНА РАДОМИР
Анкета
Какво смятате за новата визия на сайта ?