НОВИНИ
Пламен Алексиев: Взривове на пещерняци ни оставиха без вода
23.06.2020

Кметът на Радомир Пламен Алексиев:

 

ВЗРИВОВЕ НА ПЕЩЕРНЯЦИ НИ ОСТАВИХА БЕЗ ВОДА

 

Насочиха резервния ни източник към яз. "Студена", а той прелива

 

Валери Роев, вестник "Телеграф", 22.06.2020 г.

 

- Г-н Алексиев, от къде идва пробелмът с водата на Радомир?

-На практика проблемът с водата на Перник няма как да не се мултиплицира в Радомир. Ще ви кажа защо. Защото ние сме едно ВиК, но нашите водоснабдителни системи нямат нищо общо. За съжаление политиката на Перник и на областната администрация и министерствата е такава да  настройват гражданите. Ние досега мълчахме, защото в Перник беше катастрофално положението -бяха стигнали до мангановото дъно на язовира. Сега обаче може да стане така, че не дай си Боже, да изпуснат водата в Струма. Защото сега язовирът е на границите на възможностите с тези кубатири, които може да поеме като язовир. На практика вече е преустановен режимът, преустановено е подаването на вода за Перник от язовир „Бели Искър“ и ние се надявахме тези ограничителни мерки към град Радомир да прекъснат. Защото на практика от месец ноември е прекъсната водата за града, която е от водохранилище „Врелото“ - помпена станция „Крапец“.

-Тази вода дотогава захранваше Радомир?

-Това е съоръжение, изградено само за нуждите на град Радомир от заводите за тежко машиностроене. То няма нищо общо с водата от Студена. Тези писаници, че ние теглим от язовир „Студена“ са абсолютно несъстоятелни. Няма такова нещо. Тази вода никога не е влизала в язовир „Студена“. Тръба имаше само към Радомир. Това е насочена вода към висока зона Радомир. Тази висока зона Радомир минава през Радомир, снабдява с вода също град Батановци, пречиствателна станция и махала „Алексиеви“, махала „Арбанас“ и село Копаница. Тази вода, която я спряха през ноември, ограничи водоползването на потребителите в Радомир.

-Тя беше пренасочена към язовир „Студена“?

-Да, но я насочиха в дерето, а не по тръба. Като разкопаха и практически прекъснаха тръбата, водата отива в дерето действително се влива в „Студена“. Това беше, за да се отпуши напрежението тогава. Аз им го прощавам това, но сега дойде друго време. Ние досега мълчахме, но сега си искаме водата, защото Радомир е на практика без резервен водоизточник. Това е резервен източник, който ние ползвахме само през лятото. Защото този водоизточник е от недрата на Витоша. Водата от него пролет и есен е мътна и не става за пиене. Ние нямаме като Перник пречиствателни станции. Сега ползваме вода от два водоизточника на помпажи – „Сиреняците“ в село Стефаново и „Опалово“ в село Друган. Всички други твърдения, че имаме са 24 източника, са абсолютни измислици. Нали си представяте, че трудно ще сппите спокойно, ако ползвате вода на помпи  от 13 и 15 км довеждащи водопроводи. При ддно спиране на енергосистемата (а такива неща се случват -има аврии от регионален характер и национален характер), ние спираме да помпим вода. Няма резервоари, нямаме нещо, което да акумулира и да захранва нашите граждани?

-Кой трябва да даде разрешение да ползвате отново този водоизточник?

-Ние сме едно ВиК дружество всичките шест общини – Перник, Радомир, Земен, Ковачевци, Брезник и Трън. Обслужващият оператор е ВиК Перник. Разрешението за водоползване се взима от Басейнова дирекция и от ВиК дружеството. По предложение на ВиК дружеството ние кметовете се съгласяваме и налагаме воден режим. Сега не стига, че не ползваме резервния си източник, но ние в момента изпомпваме вода и за Батановци. Хората там не са виновни и не може да ги оставим без вода. Но това създава изключително много затруднения. От месец ноември имаме въведен воден режим в Радомир -в най-големия жилищен комплекс „Арката“, в ж.к. „Върба“ и сега имаме и в кв. „Пчелински“ и кв. „Гърляница“.

-Какъв е режимът?

-В „Арката“ нямат вода през нощта – от 22 ч. до 5 ч., когато помпим водата за Батановци. Във „Върба“ един ден нямат, един ден имат. Тя е разделена на две части -висока и ниска зона и там полагаме една тръба 800 метра, с която ще осигурим водоползване. В Пчелинския квартал и в „Гърляница“ е още по-строго – имат вода само от 15 ч. до 22 ч. Защото там са ниска зона и не може да се акумулира вода. Резервоарът е изключително малък.

-Община Перник трябва да даде съгласие да позлвате отново тази помпена станция „Крапец“?

-Община Перник не трябва да ни дава съгласие, но се иска и тяхното съгласие - сега те са любимци на цялата страна, пострадали от безводието.  На практика разрешението трябва да дойде от Министерството на околната среда и водите и главно от Басейнова дирекция. Басейнова дирекция се подчиняват сляпо на  МОСВ и на министъра и без тях те няма да дадат разрешение. Пишат се недомислици, че сме имали 24 водоизточника. Нали си представяте, че хората нямат вода и това няма да го направим нарочно и да е някаква постановка.

-Директорът на ВиК Перник все пак изрази становище във ваша подкрепа, водата от този източник да се пусне...

-Той е преценил, че в момента имат резервен водоизточник в Перник, пълен е язовирът и не е необходимо тези съвсем малки литри, които идват от „Врелото“, да отиват там. Още повече, че не знам кой разреши, предполагам МОСВ, на едни пещерняци да взривяват в пещерите уж да намерят повече вода за язовир „Студена“, а те нанесоха непоправими щети. Сега в нашите водочерпатели, които са ниско долу в долината, водата намалява.

-Кога се случи това?

-Това се случва още февруари месец. След като въведоха водния режим и  започнаха да търсят резервни водоизточници в пещерите на Витоша. Не знам какво са правили, но от тогава  имаме проблеми с водочерпателите. Не стига, че има много аварии, не стига, че губим около 50% в напорния водопровод, който идва от „Опалово“, а помпите изключват на ниво още там. За да изключи една помпа на ниво означава, че водата е намаляла. А сега сме в един сезон, в който не е редно да се става това – има валежи и т.н. Представям си лятото какво ще се случи.

-Излиза, че пещерняците, вместо да помогнат, са влошили проблема с водата?

-По принцип е забранено да правят такива неща – това е ясно на всички, които имат някакви технически познания по хидроинженерство – да се взривява, да се правят кладенци, да се прави изкуствено отклоняване на вода. Особено на такива карстови водоизточници това е изключително опасно. Нашите водоизточници са долу в ниското, а тази вода идва от планината. От това може да имаме хиляди проблеми.

-Беше споменато, че водата, която Радомир ползва за една година, Перник я изразходва за две седмици. Подобни сравнения се правиха и когато в Столичния общински съвет се обсъждаше дали да бъде изграден резервен водопровод от София към Перник.

-Подобни са съотношенията. Ние сме 6 пъти по-малки като население пт Перник. Тук обач има една уловка – не се знае колко е населението на Радомир. На Перник може да се знае приблизително, но на Радомир не се знае, защото в Радомир пребивават примерно 15 хил. софиянци, които пътуват почти всеки ден. Те не се регистрират. Искат да ползват вода, отопление, осветление, пътища, но никой не се регистрира. Сега в началото на пандемията, когато бяха въведени контролни пунктове, за четири дни се регистрираха по настоящ адрес 2500 души. След това пуснах заповед и забраних да се регистрират. Никой не знае колко живеят тук. Като дойде събота и неделя, тук се изливат хора, започва масово изхвърляне на боклуци, които не са предвидени в договора за сметосъбиране и сметоизвозване, ползване на вода, поливане, басейни и т.н.

Имаме в 32 населени места в общината с 39 600 водомера, а иначе официално се водим 18 960 жители. Затова аз имам съмнения колко хора живеят тук.

 

 

 

ПРОВЕРКА НА ЗАДЪЛЖЕНИЯ
ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ
ЕЛЕКТРОННИ АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ НА ОБЩИНА РАДОМИР
Анкета
Какво смятате за новата визия на сайта ?